Animacija

Gradivo tipa "Animacija" predstavljajo interaktivni filmi. Namenjeni so predstavitvi najrazličnejših postopkov, ki jih samo z uporabo besedila in statične slike težko opišemo. Z njimi lahko učencu prikažemo, kako se npr. zažene program, oblikuje besedilo, uporablja geometrijska orodja, pravilno zamika programsko kodo ... Prednost animacij pred klasičnim videom je v spremembi vloge učenca iz gledalca v aktivnega udeleženca v postopku učenja, saj gradivo zahteva interakcijo z uporabnikom (prek klikanja, izbiranja, vpisovanja ...).

Optimizacija pogleda

Animacije so narejene v velikosti 800x600 točk, zato se vam, če imate majhno resolucijo, stranski meni na levi samodejno skrije in tako omogoči pogled celotne animacije. Razlog je v tem, da animacije manjših velikosti ne prikažejo detajlov, ki so nujno potrebni, še posebej, če zajemamo celotno sliko zaslona. Če se z miško pomaknete skrajno levo, se vam bo stranski meni zopet pojavil in tako omogočal izhod iz animacije.

Če je animacija še vedno večja od vašega okna, znotraj brskalnika pritisnite tipko F11, ki vam bo odstranila nepotrebne gumbe brskalnika in povečala prostor za prikaz (s ponovnim pritiskom se povrne staro stanje).

Formati gradiv

Animacije so v formatu swf (Shockwave Flash) in za predvajanje v brskalniku potrebujejo dodatek Flash. Animacije so narejene s programom za zajem zaslonskih slik Wink, ki je prosto dostopen. Izvorno datoteko animacije (format wnk) si lahko z omenjenim programom naložite in jo tudi popravite.

POZOR: Če vam popravljene animacije program ne bo želel prevesti v flash obliko (sporoči vam, da ne najde datoteke ESS.wfc), je to zato, ker nimate določenih gradnikov, ki smo jih uporabljali pri pripravi animacij v sklopu projekta. Ta gradnika sta slika, ki kaže nalaganje animacije (Preloader) ter drsnik, ki kaže napredek v animaciji (Control bar). Napako odpravite tako, da greste v Winku v meni Project, izberete Settings ter izberete (s klikom na Choose) svoj Preloader ter Control bar.

Če želite izvedeti več o Winku in njegovi uporabi nas kontaktirajte na

<< Nazaj